راهکارهای افزایش قدرت پردازش شنیداری در کودکان

همانطور که در مباحث قبلی به آن اشاره شد پردازش شنیداری، یکی از مهمترین مهارتهای شنیداری است که کسب کلام و برقراری ارتباط صحیح بدون آن، عملا غیر ممکن است و اشاره شد که پردازش شنیداری به بیان ساده به معنای آن است که فرد صحبت های شریک ارتباطی و اطرافیان را درک کرده و معنای صحیح آن را برداشت نماید. پردازش شنیداری ضعیف، منجر به عملکرد ارتباطی ضعیف و در نتیجه منزوی و گوشهگیر شدن کودکان میشود.
راهکارهای متنوعی جهت ارتقای توان پردازش شنیداری وجود دارد که در ادامه به تعدادی از این راهکارها اشاره میشود.
1. تا تکامل مناسب زبان مادری، آموزش زبان دوم را شروع نکنید. 2. برای کودک خود وقت بیشتری را اختصاص دهید و با او در قالب جملات ساده، متنوع و با لحن های مختلف صحبت کنبد.
3. بازی ها با کودک خود را مملو از کلام کنید به طور پیوسته کارهایی که خودتان انجام می دهید یا کودکتان انجام می دهد را در قالب جملات ساده ای توصیف کنید: مثال: مهدی ماشین برداشت! ماشینش رو هل داد! مامان ماشین مهدی رو گرفت و…
4. با کودک خود خاله بازی کنید! این بازی در رشد مهارت های کلامی کودکان نقشی معجزه¬وار دارد! بازی را بدین صورت انجام دهید که همهی اتفاقات روزمره را در قالب بازی بازتولید کنید! در واقع سعی کنید در فرآیند بازی، دعوت تلفنی از مهمانان، سوار ماشین شدن، پیاده شدن، خرید کردن، شستن، پاک کردن، خرد کردن، پختن، سفره انداختن، پذیرایی کردن، جمع کردن سفره و… رخ دهد تا کودک با جمع متنوعی از افعال در طول بازی حین کاربرد، آشنا شود.
5. هنگام انجام افعال روزمره توسط کودک، افعال او را توصیف کنید و همان فعل را به کودک دستور داده و آن فعل را بسط دهید! به عنوان مثال، هنگامی که کودک آمادهی خوابیدن می شود شما به کودک دستور دهید:«بخواب!» سپس عروسک های حیوانات را نیز بیاورید و به آن¬ها نیز دستور دهید که «پیشی بخواب! آقا شیره بخواب! خرسی بخواب! و…» و سپس آن فعل را به زمان گذشته توصیف کنید: «پیشی خوابید! آقا شیره خوابید! خرسی خوابید و…» سپس وقتی کودک چشمانش را بست نیز بگویید «مهدی خوابید!».
باقی افعال روزمره را نیز به این صورت انجام دهید و با افعال بازی کنید! 6. کارکرد اشیا را برای کودک توصیف کنید: بدین صورت: این صندلیه! روی اون می نشینیم! این قاشقه! باهاش غذا می خوریم! این گازه! روش غذا می پزیم! این یخچاله! توش میوه میذاریم! این ظرفشوییه! باهاش ظرفا رو می شوییم و…
7. پس از آنکه تمرین شماره 6 را برای دوهفته تا یک ماه انجام دادید حالا بخشی از درخواست های خود از کودک را به این صورت بیان کنید: به عنوان مثال: مهدی! اونی که باهاش غذا می خوریم رو برام بیار![به جای آنکه بگویید قاشق رو برام بیار!
8. اشیای مختلف موجود در پیرامون خود را برای کودک بنامید بدین معنا که نام آن ها را برای کودک با لحن های جذابی بیان کنید! و راستی! تماشای تلویزیون و بازی با موبایل را جمعا برای کودک به زیر یک ساعت کاهش دهید! و به عنوان جایگزین آن سعی کنید بازی های جذابی را با کودک خود انجام دهید! اگر احساس می کنید که در انجام بازی عملکرد خوبی ندارید با یک جست و جوی ساده اینترنتی می توانید انواع بازی ها را آموزش ببینید. نکته: دقت کنید تکمیل فرآیند رشد توان پردازش شنیداری، زمانی بین دو ماه تا یک سال را میطلبد که با توجه به شدت اختلال و میزان آسیب، متفاوت میباشد! نکتهی دیگر اینکه این تمرینات می بایست به صورت مستمر انجام شود. وقفه در فرآیند تمرینات پردازش شنیداری بسیار آسیب زاست!
نویسنده: دکتر مجتبی عبدلی